Eilanden van de Malediven

De Malediven is een republiek en bestaat uit een groep schitterende tropische eilanden gelegen in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. De eilanden zijn stuk voor stuk paradijselijk. De Malediven zijn gezegend met de mooiste zandstranden van de wereld. Je kunt er fantastisch snorkelen, zwemmen, duiken, zeilen en natuurlijk genieten op het hagelwitte zandstrand. Wie wil er nou niet op vakantie naar dit idyllische gebied? Het wordt een strandvakantie om nooit meer te vergeten.

Eilandje op de MaledivenOp de Malediven zijn in totaal 1190 eilanden waarvan er slechts 185 bewoond zijn.

Hoeveel bewoonde eilanden zijn er op de Malediven?

De Malediven bestaan uit maar liefst 1190 eilanden. Van deze 1190 eilanden zijn er maar 185 eilanden bewoond. Er zijn in dit gebied ruim 900 onbewoonde eilanden. De Malediven hebben bijna 100 zogenaamde resorteilanden. Dit zijn de eilanden waar de hotels en resorts op staan en waar de toeristen naar toe op vakantie gaan. Dit zijn de mooiste eilanden van de archipel. Ieder eiland heeft een eigen huisrif en privé zandstrand.

TIP Sun Island Resort & Spa PrijsVrijSun Island Resort & Spa

Best deal garantie!

Zodra je voet aan wal zet bij het Sun Island Resort waan je jezelf in een droom. Wrijf maar even in je ogen, je bent er echt! De witte stranden zijn van poederzand, het azuurblauwe water laat je humeur stralen, wat een eiland! Uiteraard is dit het enige resort op het eiland, je bent even helemaal weg van de bewoonde wereld en dagelijkse sleur. Waar slaap jij het liefst? In een beachbungalow met buitendouche? Of misschien in een waterbungalow? Hoe dan ook, je wordt elke ochtend wakker met het geluid van de golven van de zee. Is dit jouw huwelijksreis? Dan staat er een verrassing voor je klaar. Zuid-Ari Atol Beoordeeld met een 9.1!
Meer info & boeken

Hoe groot zijn de eilanden op de Malediven?

De eilanden zijn klein qua oppervlakte. De meeste eilanden hebben een oppervlakte die kleiner is dan 2 km². Het grootste eiland van de archipel is Gan, dit eiland is 7,8 kilometer lang en 3,4 kilometer breed, ook niet echt groot. In 1972 werd het allereerste eiland opengesteld voor het toerisme. De bewoonde eilanden hebben samen een oppervlakte van slechts 298 km².

Hoe groot zijn de Malediven?

Het gebied is uitgestrekt, 820 km van noord naar west en 130 km van oost naar west. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 100.000 km2. De eilandengroep bestaat uit zesentwintig atollen en deze atollen zijn weer ingedeeld in twintig groepen.

Hoeveel mensen wonen er op de Malediven?

Op de Malediven wonen slechts 521.021 (2023) mensen. In 1960 had de archipel 91.650 inwoners.

Laagst gelegen land ter wereld

Het grondgebied van de Malediven bestaat voornamelijk uit water en maar 0,3% van het totale oppervlakte is bewoond. De Malediven is het laagst gelegen land ter wereld. De eilanden liggen gemiddeld 1,5 meter boven de zeespiegel. Het hoogste punt bedraagt maar 2,4 meter en bevindt zich op het eiland Villingili. Door de stijgende zeespiegel bestaat de kans dat de eilanden op de langere termijn overstromen. Hopelijk komt het nooit zover.

Strand MaledivenHopelijk wordt voorkomen dat de eilanden van de Malediven overstromen.

Noord-Malé Atol

De Noord-Malé Atol is de belangrijkste atol van de eilandengroep en omvat ongeveer 50 verschillende eilandjes. Van deze 50 eilanden zijn er 27 die gebruikt worden voor het toerisme. De hoofdstad Malé bevindt zich in deze atol. Vanuit je vakantielocatie kun je per boot (dhoni) naar de hoofdstad voor bijvoorbeeld een excursie.

Vind je het leuk om te winkelen? Dan ben je op het eiland Himmafushi helemaal op je plek. Je treft er leuke souvenirwinkeltjes en je kunt er vaak voor een vriendelijk prijsje shoppen. Ben jij meer een rustzoeker dan is het eiland Huraa voor jou een echte aanrader. Dit eiland wordt wel bezocht door toeristen maar het is minder toeristisch dan de andere eilanden binnen de Noord-Malé Atol.

De eilanden zijn allemaal betoverend met hun helderblauwe zee en hagelwitte zandstranden maar Dhiffushi is misschien wel het mooiste eiland van de Noord-Malé Atol. Het is een echt visserseiland en de tropische fruitbomen zorgen voor een prachtig groen landschap. Krijg jij ook zin in vakantie?

TIP Vakanties naar Noord-Malé Atol

Smartline Eriyadu Island Resort op de MaledivenOnderstaande schitterende resorts staan op de Noord-Malé Atol:


Deze hotels zijn te boeken met halfpension, volpension of all inclusive en worden allemaal uitstekend beoordeeld! Bovenstaande resorts zijn allemaal te boeken als een pakketreis.

Zuid-Malé Atol

De Zuid-Malé Atol heeft een lengte van 36 kilometer en een breedte van 19 kilometer. De Zuid-Malé-Atol bestaat uit 30 eilanden waarvan er 3 bewoonde eilanden en 16 resorteilanden zijn. De overige eilanden zijn onbewoond.

Als je wilt gaan duiken dan kun je het beste voor dit atol kiezen. Locaties waar je nog goed kunt duiken zijn bijvoorbeeld: de Vaadhoo grotten, de Vaagili grotten, de Kuda Giri en de Velassaru grotten.

De drie bewoonde eilanden zijn:

 • Maafushi
  Het eiland Maafushi is het belangrijkste en grootste eiland van deze atol.
 • Guraidhoo
  Het eiland Guraidhoo heeft een mooie lagune, dit is tevens de aanlegplaats voor boten. Bij Guraidhoo is de Guraihoo Kandu een populaire duikspot.
 • Gulhi
  Het eiland Gulhi is een echt visserseiland.

TIP Zuid-Malé Atol bij TUI

Olhuveli Beach & Spa Resort op de MaledivenTUI heeft één vakantie naar de Zuid-Malé- Atol. Deze reisaanbieder heeft regelmatig leuke aanbiedingen naar de Malediven in de vorm van kassakorting of een last minute aanbieding.
Bekijk de hotels TUI in Zuid-Male Atol

Wat zijn de verschillende vormen van de eilanden?

De eilanden hebben allemaal verschillende vormen. In totaal zijn er drie hoofdvormen te onderscheiden namelijk rondvormig, handdoektype en halvemaantype.

Meeru IslandIeder eiland op de Malediven heeft een andere vorm.

 • Rondvormig
  De rondvormige of spiegeltype eilanden zijn vooral interessant voor snorkelaars en duikers omdat deze eilanden vaak kleurrijke koraalriffen hebben. De mooie duikplaatsen tref je meestal direct bij het huisrif. Voorbeelden van deze eilanden zijn: Villivaru, Kurumba, Banyan Tree en Embudu.
 • Handdoektype
  Het handdoektype leent zich uitermate goed voor badgasten, zeilers en surfers omdat de lagune vaak groot en zanderig is. Het buitenrif is interessant voor ervaren duikers omdat er grote vissen te spotten zijn. Voorbeelden van het handdoektype zijn: White Sands, Anantare, Emboodhoo, Fun Island en Kandooma.
 • Halvemaantype
  Het halvemaantype is een aanrader voor watersporters in verband met de lagune maar ook duikers gaan dit type eiland zeker waarderen omdat het huisrif heel gemakkelijk te bereiken is. Voorbeelden van het halvemaantype zijn: Thulagiri, Rannali, Velidu en Vilamedhoo.

Malé

Op het eiland Malé ligt de hoofdstad van de Malediven. De hoofdstad heeft dezelfde naam als het eiland. De stad heeft een oppervlakte van slechts 2 km². Op deze kleine oppervlakte wonen ongeveer 130.000 mensen. Het eiland is helemaal vol gebouwd. Als je naar de Malediven op vakantie gaat dan kom je meestal aan op dit eiland. In deze stad zijn uiteraard veel winkels en bezienswaardigheden zoals de Hukuru Miskiiy, een prachtige moskee met een gouden minaret en een zeer fraai beeldhouwwerk. Lees verder


TIP Vissers in actie!
Een bezoek aan de haven van Malé mag je zeker niet overslaan. Aan het eind van de middag komen in Malé de vissers terug met hun vangst, je kijkt er je ogen uit. Ga dan zeker even kijken. In de haven zijn ook de fruit- en groentemarkt te vinden.

Gan

Gan (Laamu-atol) is het grootste eiland van de Malediven. Het eiland heeft een oppervlakte van 516,59 hectare. Het eiland is bijna 7 kilometer lang en 1,4 kilometer breed. Op Gan wonen 2.576 mensen.

Huwelijksreis naar
de Malediven

TUI

De Malediven is een populaire bestemming voor je huwelijksreis. Bij een aantal hotels word je zelfs extra in de watten gelegd als je er je honeymoon doorbrengt. Bekijk het overzicht met resorts waar ze extra's hebben voor honeymooners.

Bekijk huwelijksreizen

Onderwatercamera's

Reisgids Malediven

De onderwaterwereld op de Malediven is prachtig! Met een onderwatercamera maak je de mooiste foto's en/of filmpjes tijdens het duiken, snorkelen en zwemmen! Leg je mooiste herinneringen vast!

Koop bij bol.com