De archipel ligt ongeveer op de evenaar en er heerst een tropisch klimaat. De temperatuur is er zeer aangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur is namelijk zo'n 30 graden Celsius. Lees verder
Op de Malediven is het meestal prachtig weer.
Het officiële betaalmiddel op de Malediven is de Maledivian Rufiyaa. Op de Malediven betaal je het beste met dollars of met een creditkaart. De dollars neem je contant mee want er zijn alleen op Malé en op een paar andere eilanden pinautomaten. Op de meeste eilanden kun je dus niet pinnen. Dollars mag je onbeperkt in- en uitvoeren. In de resorts worden de prijzen vaak in dollars aangegeven. Travellers Cheques zijn op de eilanden niet te gebruiken als betaalmiddel. Als je op vakantie gaat naar de Malediven neem dan voor de zekerheid contant geld, een bankpas en een creditkaart mee. Bewaar je betaalmiddelen zoveel mogelijk gescheiden. Op de eilanden kun je helaas nog niet contactloos betalen met je telefoon of horloge.
Als je op vakantie gaat naar de Malediven dan heb je een visum en een geldig paspoort nodig. Het paspoort moet minstens nog zes maanden geldig zijn. Het visum kun je gratis krijgen bij de grens en is 30 dagen geldig. Wil je langer blijven dan 30 dagen? Dan kun je een visum kopen bij het Departement van Immigratie in Malé. Gaan de kinderen ook mee? Zij hebben dan een eigen reisdocument nodig. Bovenstaande regels veranderen regelmatig. Informeer voor je vakantie voor de zekerheid bij de consulaire afdeling van de Maldivische ambassade zodat je tijdens je reis niet voor verrassingen komt te staan.
Op de Malediven is het Nederlandse rijbewijs niet geldig. Je hebt een lokaal rijbewijs nodig waarvoor je een theorie- en praktijktest moet doen. Het is ook niet echt een optie om te willen autorijden op de Malediven. De meeste eilandjes zijn namelijk piepklein.
Maak je gebruik van medicijnen? Vergeet dan niet om een Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Maak je gebruik van medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Je hebt dan wel een medische verklaring nodig.
Als je op vakantie gaat naar de Malediven dan kun je natuurlijk ziek worden of een duikongeluk krijgen. Gelukkig is de medische zorg op de eilandengroep van een redelijk goede kwaliteit. Op het eiland Malé zijn twee ziekenhuizen en gelukkig is er ook een decompressiekamer aanwezig. Dit is belangrijk om te weten als je er gaat duiken. Op alle toeristische eilanden zijn basisvoorzieningen aanwezig. Het is natuurlijk altijd slim om een goede reisverzekering af te sluiten. Het kan zijn dat je op de Malediven contant moet betalen voor de medische zorg. Moet je in het ziekenhuis op Malé opgenomen worden? Neem dan altijd eerst contact op met je verzekeringsmaatschappij. De enige apotheek tref je in de hoofdstad Malé.
Het personeel op de resorts zijn heel blij met een fooi want hun inkomen uit salaris is maar beperkt. Het is gebruikelijk om een ober of kamerjongen 1 dollar fooi per dag te geven. Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven.
Het is op de Malediven drie uur later in de zomer en in de winter is het er vier uur later dan in Nederland of België. Op de Malediven hebben ze geen zomertijd.
Op het paradijselijke strand maak je de mooiste wandeltochten.
Het kraanwater in de toeristische gebieden is mogelijk veilig maar het water smaakt wel anders. Je kunt water uit de kraan beter niet drinken. Voor de zekerheid is het verstandig om flessen water te kopen of het water eerst goed te koken.
Ben je van plan om op vakantie te gaan naar de Malediven dan is een reisgids super handig. Zo krijg je meer informatie over het eiland waar je naar toe gaat en welke eilanden (en leuke hotspots!) er in de buurt liggen.
Als je op vakantie gaat naar de Malediven dan ben je meestal voordeliger uit als je kiest voor een all inclusive hotel omdat de drankjes en het eten er vaak erg duur zijn. Je hebt ook geen keuze om ergens anders wat te gaan eten of te drinken. Bij de all inclusive formule weet je van te voren wat de kosten zullen zijn.
Op de vakantieresorts spreken de meeste mensen Engels. De officiële taal op de eilandengroep is Dhivehi. Dit is een afgeleide taal van het Singalees. Het geschreven Dhivehi noemt men thaana. Men schrijft van rechts naar links. Hieonder tref je enkele veel gebruikte woorden.
Goededag: Salaam aleku
Dank u: Shukriyya
Ja: Aanh
Nee: Noon
Links: Kanai
Rechts: Wai
Wat is dat?: E korche?
Relaxen aan het strand en zwembad.
Op de Malediven zijn vaccinaties niet verplicht maar er worden er wel enkele geadviseerd zoals bijvoorbeeld een DTP-vaccinatie en een vaccinatie tegen hepatitis A.
Het meeste eten wordt geïmporteerd maar gelukkig staan er genoeg lokale gerechten op het menu. Vis, curry en rijst zijn populair in de lokale keuken. Tonijn is misschien wel de populairste vis op de Malediven. Masoon is een gerecht dat je vaak ziet. Het is een lekkere curry met vis en kokos. Kokos is een ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de lokale gerechten. Een ander populair visgerecht is mas huni. Raa is een populair drankje op de Malediven. Het is een zoet drankje wat vanaf de palm getapt wordt. Alcohol kan alleen op de toeristische resorts besteld worden.
Op de Malediven wordt het gewaardeerd als je nette kleding draagt zonder teveel bloot. Je kunt het beste luchtige katoenen of linnen kleding dragen. Vergeet zeker niet om een zonnebril en een hoed of pet mee te nemen want de zon schijnt er volop en is op de Malediven behoorlijk krachtig.
Het is illegaal om koraal en/of schelpen uit te voeren. In souvenirwinkeltjes worden soms producten aangeboden die van koraal zijn gemaakt. Deze producten mag je dus ook niet meenemen en dit moet je eigenlijk ook niet willen omdat het koraal hierdoor wordt beschadigd. Ook als je koraal op het strand vindt dan mag je dit niet meenemen naar Nederland of België.
Op de eilanden rijden geen taxi's behalve op het hoofdeiland Malé. Maak je gebruik van een taxi? Spreek dan vooraf een prijs af want de taxi's werken niet met meters. Op de eilanden is helemaal geen openbaar vervoer aanwezig. Het is ook helemaal niet nodig omdat alle eilanden zo klein zijn.
Op de Malediven zijn topless zonnen en naturisme verboden. Uiteraard is badkleding wel toegestaan.
Heerlijk zwemmen in het warme zeewater.
De Malediven zijn sinds 1153 islamitische eilanden en er is geen godsdienstvrijheid. Alle Malediviërs zijn belijdende moslims. De inwoners bidden vaak vijf keer per dag. De oudere inwoners zijn vaak bijgelovig.
Vraag altijd toestemming als je een foto van iemand wilt nemen. Oudere mensen vinden het meestal niet prettig als je een foto van ze maakt. Kinderen willen vaak een klein geschenkje ontvangen.
Op de Malediven moet je links rijden en rechts inhalen. Je mag helemaal geen alcohol drinken als je deelneemt aan het verkeer. Tijdens het auto rijden mag je geen telefoon vasthouden maar handsfree bellen mag net zoals in Nederland wel. Alleen op de grootste eilanden is het mogelijk om auto te rijden en een auto te huren.
De netspanning op de eilanden is 220-240V en 50 Hz. Je hebt dus een universele wereldstekker nodig. Je kunt deze verloopstekker meestal lenen bij het resort. Op ieder eilandje staan dieselgeneratoren die voor de stroom zorgen.
Het bezit van verdovende middelen en van zaden van drogerende planten is op de Malediven ten strengste verboden. De straffen zijn enorm hoog tot zelfs levenslang.
Op de Malediven komen helaas ook muggen voor. De ziektes die overgdragen kunnen worden door muggen zijn: dengue, chikungunya en zika. Smeer je bij voorkeur in met een insectenwerend middel met DEET.
Vanaf de resort eilanden is het mogelijk om internationaal te bellen. Bijna alle eilanden bieden draadloos internet aan. Informeer vooraf naar de kosten want die kunnen hoog zijn. Bij enkele resorts is het mogelijk om gratis te internetten (wifi) maar vaak moet je hier ook voor betalen
Bellen Nederland naar de Malediven: 00 960 netnummer zonder 0 en dan abonneenummer.
Bellen Malediven naar Nederland: 00 31 netnummer zonder 0 en dan abonneenummer.
TIP!Koop een simkaart op het vliegveld van Malé zodat je de kosten in de hand kunt houden.
Ben je op vakantie op de Malediven en wil je contact opnemen met de Nederlandse ambassade? De Nederlandse ambassade bevindt zich in Sri Lanka.
Het adres is:
Torrington Avenue 25
Colombo 07
Tel. +94 11 251 02 00
Heb je hulp nodig op de Malediven? Hieronder tref je de belangrijkste alarmnummers:
Politie: 119
Ambulance: 102
Brandweer: 118
De Malediven is een populaire bestemming voor je huwelijksreis. Bij een aantal hotels word je zelfs extra in de watten gelegd als je er je honeymoon doorbrengt. Bekijk het overzicht met resorts waar ze extra's hebben voor honeymooners.
Bekijk huwelijksreizen
De onderwaterwereld op de Malediven is prachtig! Met een onderwatercamera maak je de mooiste foto's en/of filmpjes tijdens het duiken, snorkelen en zwemmen! Leg je mooiste herinneringen vast!
Bestel bij