Praktische info over de Malediven


Klimaat Malediven

De archipel ligt ongeveer op de evenaar en er heerst een tropisch klimaat. De temperatuur is er zeer aangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur is namelijk zo'n 30 graden Celsius. Lees verder over het klimaat op de Malediven!

Weer MaledivenOp de Malediven is het meestal prachtig weer.


Wat is het betaalmiddel op de Malediven?

Het officiële betaalmiddel op de Malediven is de Maledivian Rufiyaa. Op de Malediven betaal je het beste met dollars of met een creditkaart. De dollars neem je contant mee want er zijn alleen op Malé en op een paar andere eilanden pinautomaten. Op de meeste eilanden kun je dus niet pinnen. Dollars mag je onbeperkt in- en uitvoeren. In de resorts worden de prijzen vaak in dollars aangegeven. Travellers Cheques zijn op de eilanden niet te gebruiken als betaalmiddel. Als je op vakantie gaat naar de Malediven neem dan voor de zekerheid contant geld, een bankpas en een creditkaart mee. Bewaar je betaalmiddelen zoveel mogelijk gescheiden. Op de eilanden kun je helaas nog niet contactloos betalen met je telefoon of horloge.


TIP Biyadoo Island Resort Vakantie Discounter

Géén boekingskosten!
Volpension! Voordelig All inclusive Biyadoo Island Resort Malediven

Zoek jij een all inclusive vakantie naar de Malediven? Dan is hotel Biyadoo Island Resort zeker een goede optie. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend! Dit hotel is namelijk zeer gunstig geprijsd en het wordt prima beoordeeld. Het eiland is heerlijk rustig, hier geniet je van de zon, het strand en natuurlijk elkaar. Hou je van duiken of snorkelen dan is dit een waar paradijs. Een fijn resort voor wie voordelig op vakantie wil naar de Malediven. (Zui-Male Atol) Beoordeeld met een 8.7!
Meer info & boeken

Welke reisdocumenten heb je nodig als je naar de Malediven gaat?

Als je op vakantie gaat naar de Malediven dan heb je een visum en een geldig paspoort nodig. Het paspoort moet minstens nog zes maanden geldig zijn. Het visum kun je gratis krijgen bij de grens en is 30 dagen geldig. Wil je langer blijven dan 30 dagen? Dan kun je een visum kopen bij het Departement van Immigratie in Malé. Gaan de kinderen ook mee? Zij hebben dan een eigen reisdocument nodig. Bovenstaande regels veranderen regelmatig. Informeer voor je vakantie voor de zekerheid bij de consulaire afdeling van de Maldivische ambassade zodat je tijdens je reis niet voor verrassingen komt te staan.


Rijbewijs

Op de Malediven is het Nederlandse rijbewijs niet geldig. Je hebt een lokaal rijbewijs nodig waarvoor je een theorie- en praktijktest moet doen. Het is ook niet echt een optie om te willen autorijden op de Malediven. De meeste eilandjes zijn namelijk piepklein.


Geneesmiddelen

Maak je gebruik van medicijnen? Vergeet dan niet om een Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Maak je gebruik van medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Je hebt dan wel een medische verklaring nodig.


Medische zorg

Als je op vakantie gaat naar de Malediven dan kun je natuurlijk ziek worden of een duikongeluk krijgen. Gelukkig is de medische zorg op de eilandengroep van een redelijk goede kwaliteit. Op het eiland Malé zijn twee ziekenhuizen en gelukkig is er ook een decompressiekamer aanwezig. Dit is belangrijk om te weten als je er gaat duiken. Op alle toeristische eilanden zijn basisvoorzieningen aanwezig. Het is natuurlijk altijd slim om een goede reisverzekering af te sluiten. Het kan zijn dat je op de Malediven contant moet betalen voor de medische zorg. Moet je in het ziekenhuis op Malé opgenomen worden? Neem dan altijd eerst contact op met je verzekeringsmaatschappij. De enige apotheek tref je in de hoofdstad Malé.


Vakantie tijdens corona?

Wil jij tijdens deze coronaperiode op vakantie naar de Malediven? Wees er dan zeker van dat je een negatieve test kunt laten zien. Bekijk hier meer info.


Hoeveel fooi moet ik geven op de Malediven?

Het personeel op de resorts zijn heel blij met een fooi want hun inkomen uit salaris is maar beperkt. Het is gebruikelijk om een ober of kamerjongen 1 dollar fooi per dag te geven. Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven.


Wat is het tijdsverschil met Nederland?

Het is op de Malediven drie uur later in de zomer en in de winter is het er vier uur later dan in Nederland of België. Op de Malediven hebben ze geen zomertijd.

Wandelen op strand MaledivenOp het paradijselijke strand maak je de mooiste wandeltochten.


Kun je op de Malediven het water uit de kraan drinken?

Het kraanwater in de toeristische gebieden is mogelijk veilig maar het water smaakt wel anders. Je kunt water uit de kraan beter niet drinken. Voor de zekerheid is het verstandig om flessen water te kopen of het water eerst goed te koken.


Reisgidsen Malediven

Ben je van plan om op vakantie te gaan naar de Malediven dan is een reisgids super handig. Zo krijg je meer informatie over het eiland waar je naar toe gaat en welke eilanden (en leuke hotspots!) er in de buurt liggen.


All inclusive hotels

Als je op vakantie gaat naar de Malediven dan ben je meestal voordeliger uit als je kiest voor een all inclusive hotel omdat de drankjes en het eten er vaak erg duur zijn. Je hebt ook geen keuze om ergens anders wat te gaan eten of te drinken. Bij de all inclusive formule weet je van te voren wat de kosten zullen zijn.


Welke talen spreekt men op de Malediven?

Op de vakantieresorts spreken de meeste mensen Engels. De officiële taal op de eilandengroep is Dhivehi. Dit is een afgeleide taal van het Singalees. Het geschreven Dhivehi noemt men thaana. Men schrijft van rechts naar links. Hieonder tref je enkele veel gebruikte woorden.

Goededag: Salaam aleku
Dank u: Shukriyya
Ja: Aanh
Nee: Noon
Links: Kanai
Rechts: Wai
Wat is dat?: E korche?

Zwembad MaledivenRelaxen aan het strand en zwembad.


Inentingen

Op de Malediven zijn vaccinaties niet verplicht maar er worden er wel enkele geadviseerd zoals bijvoorbeeld een DTP-vaccinatie en een vaccinatie tegen hepatitis A.


Eten en drinken

Het meeste eten wordt geïmporteerd maar gelukkig staan er genoeg lokale gerechten op het menu. Vis, curry en rijst zijn populair in de lokale keuken. Tonijn is misschien wel de populairste vis op de Malediven. Masoon is een gerecht dat je vaak ziet. Het is een lekkere curry met vis en kokos. Kokos is een ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de lokale gerechten. Een ander populair visgerecht is mas huni. Raa is een populair drankje op de Malediven. Het is een zoet drankje wat vanaf de palm getapt wordt. Alcohol kan alleen op de toeristische resorts besteld worden.


Kleding

Op de Malediven wordt het gewaardeerd als je nette kleding draagt zonder teveel bloot. Je kunt het beste luchtige katoenen of linnen kleding dragen. Vergeet zeker niet om een zonnebril en een hoed of pet mee te nemen want de zon schijnt er volop en is op de Malediven behoorlijk krachtig.


Mag je koraal naar Nederland meenemen?

Het is illegaal om koraal en/of schelpen uit te voeren. In souvenirwinkeltjes worden soms producten aangeboden die van koraal zijn gemaakt. Deze producten mag je dus ook niet meenemen en dit moet je eigenlijk ook niet willen omdat het koraal hierdoor wordt beschadigd. Ook als je koraal op het strand vindt dan mag je dit niet meenemen naar Nederland of België.


Taxi

Op de eilanden rijden geen taxi's behalve op het hoofdeiland Malé. Maak je gebruik van een taxi? Spreek dan vooraf een prijs af want de taxi's werken niet met meters. Op de eilanden is helemaal geen openbaar vervoer aanwezig. Het is ook helemaal niet nodig omdat alle eilanden zo klein zijn.


Is naturisme toegestaan op de Malediven?

Op de Malediven zijn topless zonnen en naturisme verboden. Uiteraard is badkleding wel toegestaan.

Honeymoon MaledivenHeerlijk zwemmen in het warme zeewater.


Geloof

De Malediven zijn sinds 1153 islamitische eilanden en er is geen godsdienstvrijheid. Alle Malediviërs zijn belijdende moslims. De inwoners bidden vaak vijf keer per dag. De oudere inwoners zijn vaak bijgelovig.


Fotograferen

Vraag altijd toestemming als je een foto van iemand wilt nemen. Oudere mensen vinden het meestal niet prettig als je een foto van ze maakt. Kinderen willen vaak een klein geschenkje ontvangen.


Wat zijn de verkeersregels op de Malediven?

Op de Malediven moet je links rijden en rechts inhalen. Je mag helemaal geen alcohol drinken als je deelneemt aan het verkeer. Tijdens het auto rijden mag je geen telefoon vasthouden maar handsfree bellen mag net zoals in Nederland wel. Alleen op de grootste eilanden is het mogelijk om auto te rijden en een auto te huren.


Elektriciteit

De netspanning op de eilanden is 220-240V en 50 Hz. Je hebt dus een universele wereldstekker nodig. Je kunt deze verloopstekker meestal lenen bij het resort. Op ieder eilandje staan dieselgeneratoren die voor de stroom zorgen.


Drugs

Het bezit van verdovende middelen en van zaden van drogerende planten is op de Malediven ten strengste verboden. De straffen zijn enorm hoog tot zelfs levenslang.


Komen er op de Malediven muggen?

Op de Malediven komen helaas ook muggen voor. De ziektes die overgdragen kunnen worden door muggen zijn: dengue, chikungunya en zika. Smeer je bij voorkeur in met een insectenwerend middel met DEET.


Internet & telefoon

Vanaf de resort eilanden is het mogelijk om internationaal te bellen. Bijna alle eilanden bieden draadloos internet aan. Informeer vooraf naar de kosten want die kunnen hoog zijn. Bij enkele resorts is het mogelijk om gratis te internetten (wifi) maar vaak moet je hier ook voor betalen

Tip! Koop een simkaart op het vliegveld van Malé zodat je de kosten in de hand kunt houden.

Bellen Nederland naar de Malediven: 00 960 netnummer zonder 0 en dan abonneenummer.
Bellen Malediven naar Nederland: 00 31 netnummer zonder 0 en dan abonneenummer.


Nederlandse ambassade

Ben je op vakantie op de Malediven en wil je contact opnemen met de Nederlandse ambassade? De Nederlandse ambassade bevindt zich in Sri Lanka.

Het adres is:
Torrington Avenue 25
Colombo 07
Tel. +94 11 251 02 00


Alarmnummers

Heb je hulp nodig op de Malediven? Hieronder tref je de belangrijkste alarmnummers:

Politie: 119
Ambulance: 102
Brandweer: 118


Huwelijksreis naar
de Malediven

TUI

De Malediven is een populaire bestemming voor je huwelijksreis. Bij een aantal hotels word je zelfs extra in de watten gelegd als je er je honeymoon doorbrengt. Bekijk het overzicht met resorts waar ze extra's hebben voor honeymooners.

Bekijk huwelijksreizen

Onderwatercamera's

Reisgids Malediven

De onderwaterwereld op de Malediven is prachtig! Met een onderwatercamera maak je de mooiste foto's en/of filmpjes tijdens het duiken, snorkelen en zwemmen! Leg je mooiste herinneringen vast!

Koop bij bol.com