Atollen

De Malediven bestaan uit 26 verschillende atollen. Het zijn feitelijk 22 natuurlijke atollen en een aantal eilandjes die als atol worden gekwalificeerd. Het waren er vroeger zelfs 27. Deze 27ste atol is echter door India 'overgenomen'. Het woord atol komt uit de landstaal (Dhivehi) van de Malediven en dit woord wordt wereldwijd gebruikt.

Wat is een atol?

Een atol is een ring- of hoefijzervormig koraalrif met in het midden een lagune. Aan de rand tref je meestal een aantal eilandjes. Deze eilandjes bestaan voornamelijk uit koraalzand. De riffen aan de buitenkant lopen vaak steil naar beneden af.

Lagunes

De lagunes zijn tussen de 50 en 90 meter diep. Het rif wordt door kanalen (kandu's) doorsneden. Deze kanalen zorgen voor een verbinding tussen de lagunes en de open zee zodat er een aanvoer van voedingsstoffen is. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het koraal en alles wat er leeft. In de kanalen staat een sterke stroming. De sterkte van deze stroming is afhankelijk van de maanstand.

Atol MaledivenAtollen op de Malediven.

Huvadhoo-atol

De meeste atollen van de wereld bevinden zich in de Maledivische archipel. De grootste atol is de Huvadhoo-atol. Deze atol is in totaal 70 kilometer lang en maar liefst 53 kilometer breed. Deze atol heeft een oppervlakte van 3152 km2 en het landoppervlakte is bijna 39 km2.

Huwelijksreis naar
de Malediven

TUI

De Malediven is een populaire bestemming voor je huwelijksreis. Bij een aantal hotels word je zelfs extra in de watten gelegd als je er je honeymoon doorbrengt. Bekijk het overzicht met resorts waar ze extra's hebben voor honeymooners.

Bekijk huwelijksreizen

Onderwatercamera's

Reisgids Malediven

De onderwaterwereld op de Malediven is prachtig! Met een onderwatercamera maak je de mooiste foto's en/of filmpjes tijdens het duiken, snorkelen en zwemmen! Leg je mooiste herinneringen vast!

Koop bij bol.com